Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

PeTaX

21. 8. 2012 10:37
Nejprve se mi chtělo souhlasit,

ale když jsem viděl, jak Vy, dlouholetý poslanec Parlamentu a vysoký funkcionář KDU-ČSL neumíte používat interpunkci, závorky atd., tak i kdybyste měl přijatelný nápad, rovnou jej deklasujete.

Takoví, jako Vy, nedovzdělanci, nám léta přijímáte zákony?

0 0
možnosti

21. 8. 2012 0:45
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti

jamijam

20. 8. 2012 17:36
Jako hlavní chybu vidím v tom, že

lidi volí strany (řekněme podle jejich programu) a ne poslance. Ale kandidáty si zcela libovolně dávají strany. Nějaké kroužkování či křížkování nemá smysl, voliči je přece většinou neznají.

Jenže mandát pak dostane poslanec, kterého defakto nikdo nevolil, a ten si pak dle svého uvážení cestuje ze strany do strany a ovlivňuje volební výsledek.

Není to nějak na hlavu?

1 0
možnosti

petrph

20. 8. 2012 17:44
Re: Jako hlavní chybu vidím v tom, že

Víte, otázka zní -zda lidé "dobře znají třeba svého senátora, i když toho obvykle volí jako jediného na kandidátce, a odpovídal to onomu volení v jednomandátových okrscích.

Možná to tak funguje třeba v Anglii, či USA že většina občanů v okrsku znají osobně a dobře kandidáty na ty volby. Že znají třeba dobře svého starostu, místního lékaře, ředitele nebo učitele na škole, majitele obchodu, zemědělce, trenéra sportovního klubu, ale prostě tak dobře aby věděli jak se chová, a co pak bude za ně v tom parlamentu hájit.Ale to u nás asi ještě dlouho existovat nebude

0 0
možnosti

petrph

20. 8. 2012 17:23
Je to možná ještě zbytečně kompromisní

Tak bych to doplnil.

1. Zrušit stálý  Senát. Vy to v podstatě píšete, ale je třeba to doříct. Nebyl by prostě žádný pevný sbor senátorů, kteří pracují   "na celý úvazek" a plný plat,ale výčet několika desítek osob, kteří by se sešli pouze v případě potřeby-projednávání ústavní zákonů,ústavní krize-možná jednou za rok či dva Třeba zástupci  krajů,, nebo Ústavního soudu,či jiní.

2. Pokud už chcete míchat "většinový a poměrný systém" v parlamentu, tak bych ho oddělil tak aby odpovídal Ústavě.Neboli -100 poslanců by vzešlo z  kandidátních listin politických stran.Ale tito poslanci by pouze zvolili vládu-a tím by jejich mandát skončil. Čili vláda by zodpovídala výsledku hlasování občanů (jak pan Kalousek neustále připomíná). A dalších 100 poslanců vzešlo z hlasování  v jednomandátových volebních obvodech a pouze ti by byli v parlamentu a hlasovali "podle svého nejlepšího vědomí a v zájmu občanů" o zákonech předkládaných vládou.Čímž by se oddělila moc zákonodárná a výkonná

0 0
možnosti

kelner

20. 8. 2012 16:53
Další návrh

Protože nejsem právní expert, doporučoval bych, aby návrh volebního zákona zpracovali představitelé všech stran, které ve volbách získají více než 2% hlasů. Tento zákon by ovšem po schválení platil až za 10let, aby se vyloučilo zpracování zákona ve prospěch některé strany.

0 0
možnosti

Rupert

20. 8. 2012 17:02
Re: Další návrh

Konečně nápad jak dostat do parlamentu Bobošíkovou a  Vandase

0 0
možnosti
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1234x
Jan Kasal je emeritní poslanec.

Seznam rubrik